ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η BIODANZA 

 Η κρίση της εποχής μας φαίνεται να είναι μια κρίση ενός τρόπου αντίληψης, μια κρίση ευαισθησίας. Ο άνθρωπος που ζει στην πόλη ειδικότερα, είναι γεμάτος υποχρεώσεις και καθήκοντα και υποβάλλεται σε μια αλλοιωμένη διάσταση του χρόνου εξαιτίας της συνεχούς επιτάχυνσης που μοιάζει να
τον εγκλωβίζει σε μια «κούρσα» ζωής.

Άραγε τι ποιότητα μπορεί να έχει η ζωή μας χωρίς επαφή με τους φυσικούς και οργανικούς ρυθμούς, διόλου συνδεδεμένη με την αυθεντική αίσθηση;  Πού έχουμε χάσει την ευαισθησία και την ικανότητα να εκφραζόμαστε αυθεντικά και να επικοινωνούμε;

Η  Βiodanza ψάχνει τις φυσικές χειρονομίες που αναβλύζουν από την βαθιά ειλικρινή κίνηση και έκφραση του εαυτού μας. Μια απόπειρα εμπειρικής εναρμόνισης μεταξύ φύσης και κουλτούρας. Η Biodanza αποκαθιστά την εμπειρία του σώματος και δίνει προτεραιότητα στην ευαισθησία. Είναι επίσης μια ευκαιρία να αφεθούμε  στο άκουσμα των αντιλήψεων και συγκινήσεών μας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η BIODANZA

Ορισμός : Βίοs = Ζωή / Danza= (ολοκληρωμένη έκφραση) Χορός BIODANZA= ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Η Biodanza είναι ένα σύστημα βασισμένο σε ένα σύνολο μουσικής και ασκήσεων έκφρασης - κίνησης επιστημονικά μελετημένων για την αποκατάσταση της ευεξίας, της ζωτικότητας, της χαράς της ζωής καθώς επίσης και για την πρόληψη φυσικών και ψυχολογικών διαταραχών. Η Biodanza  ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις όλων των ηλικιών. Ο δρόμος προς την υγεία επιτυγχάνεται  μέσα  από την έκφραση των βασικών μας δυνατοτήτων, οι οποίες για την Βiodanza είναι: η ζωτικότητα, η σεξουαλικότητα,  η στοργή,  η δημιουργικότητα και η υπέρβαση.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Rolando Toro, δημιουργό του συστήματος Βiodanza, το γενετικό δυναμικό εκφράζεται μέσα από αυτές τις πέντε λειτουργίες, κοινές για όλους, οι οποίες εξελίσσονται και διαπλέκονται μεταξύ τους μέσα από τις εμπειρίες που βιώνουμε κατά τα πρώτα παιδικά μας χρόνια και που μεγαλώνοντας ξεχνάμε, μα  που σημαδεύουν για όλη τη ζωή μας τη συμπεριφορά και την υγεία μας. Τα άτομα κατά τη διάρκεια της ζωής τους,  αναπτύσσουν  και τις πέντε αυτές βασικές λειτουργίες. Αρκετοί εντούτοις, αναπτύσσουν κάποιες περισσότερο σε βάρος άλλων.   Η Βiodanza ενθαρρύνει εκείνες τις λειτουργίες που είναι λιγότερο ανεπτυγμένες, ώστε σε ένα επόμενο στάδιο να ολοκληρωθούν και να συγχωνευθούν αρμονικά με τις άλλες δημιουργώντας ένα υγιές σύνολο. 

Στην Βiodanza αυτό επιτυγχάνεται μέσω της vivencia «βιωματικής εμπειρίας» στα Ισπανικά. Η Ισπανική λέξη “vivencia” ορίζει την έντονα βιωμένη στιγμή, την άμεση βίωση των συναισθημάτων «εδώ και τώρα». Ο όρος vivencia αναφέρεται σε μια ψυχοσωματική κατάσταση απόλυτης ενότητας του ατόμου με τον εαυτό  του, τους γύρω του και το περιβάλλον που βιώνει τη δεδομένη στιγμή.

Η λέξη «συγκίνηση», σημαίνει συν-κινούμαι δηλ. μπαίνω σε κίνηση, κινούμαι μαζί με κάποιον ή με κάτι. Για παράδειγμα, όταν χοροπηδάμε ενθαρρυμένοι από μία χαρούμενη ζωντανή μουσική βρισκόμαστε σε μια «βιωματική εμπειρία» (vivencia) ζωτικότητας και αντίστοιχα όταν λικνιζόμαστε στον ήχο μιας γλυκιάς μελωδίας βιώνουμε μια vivencia τρυφερότητας και στοργικότητας. Η μουσική                                                                                  

αντιπροσωπεύει το ερέθισμα για την άσκηση/κίνηση και οδηγεί στην έκφραση ενός συναισθήματος που εμπεριέχεται στην κίνηση.

 ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ BIODANZA  

Δημιουργός της Biodanza ήταν ο καθηγητής Rolando Toro Araneda, ψυχολόγος και ανθρωπολόγος, γεννημένος στη Χιλή το 1924.  Διετέλεσε καθηγητής Πανεπιστημίου στην έδρα της Ψυχολογίας της Τέχνης και Έκφρασης στο Ινστιτούτο Αισθητικής του Ποντεφικίου Πανεπιστημίου της Χιλής και στο Κέντρο Σπουδών Ιατρικής Aανθρωπολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου της Χιλής. Ο καθηγητής  Rolando Toro αντλεί την έμπνευσή του από τις πηγές της ανθρωπολογίας και της ηθολογίας. Έχει κάνει έρευνες πάνω στην διεύρυνση της συνείδησης και στην δημιουργικότητα.  Ήταν επίσης ποιητής και ζωγράφος.  Έζησε για πολλά χρόνια στην Ευρώπη, στη βόρεια Ιταλία και μετά στη Χιλή όπου διηύθυνε  το I.B.F (International Biocentric Foundation - Διεθνές Βιοκεντρικό Ίδρυμα) και συντόνιζε τις δραστηριότητες της Biodanza σε όλο τον κόσμο.

H ΔΟΜΗ ΤΗΣ BIODANZA 

Η Βiodanza δεν γίνεται μεμονωμένα. Η ύπαρξη μίας ομάδας (group) επιτρέπει στα μέλη της να αισθάνονται προστατευμένα, να μπορούν να μοιράζονται με τους υπόλοιπους τις δυσκολίες τους, τις επιθυμίες τους και την διάθεση για αλλαγή. Έτσι η υπαρξιακή ωρίμανση συντελείται μαζί με τους άλλους, μέσα στην ανθρώπινη κοινωνία και όχι απομονωμένα.

Βραδιές παρουσίασης

 Διοργανώνονται κάθε δυο-τρεις μήνες και αποτελούν την πρώτη επαφή με την Biodanza. Γίνονται απόγευμα-βράδυ και αποτελούνται από ένα πρώτο θεωρητικό μέρος και ένα δεύτερο πρακτικής (ασκήσεις κίνησης). Σκοπό έχουν να γίνει μια πρώτη γνωριμία και δοκιμή της Biodanza.

Εβδομαδιαία τμήματα

 Γίνονται ένα βράδυ κάθε εβδομάδα. Ο συνεχής και κανονικός ρυθμός των συναντήσεων δίνει στον καθένα το χρόνο να ενσωματώσει τις καινούριες εμπειρίες και να τις δοκιμάσει στην καθημερινότητα. Ο σκοπός τους είναι να ενδυναμώσουν προοδευτικά βασικές λειτουργίες για την υπαρξιακή αυτοτέλεια. Κατά τη διάρκεια των εβδομαδιαίων συναντήσεων εμβαθύνουμε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μέσω συνεχούς παρακολούθησης της εξέλιξης.

Περιοδικά Σεμινάρια / Stage

 Χάρη στο μεγαλύτερο διαθέσιμο χρόνο, τα σεμινάρια δίνουν την ευκαιρία να προσεγγίσουμε περισσότερο την συνάντηση με τον εαυτό μας, με τον άλλο και με τη φύση. Είναι μια παρένθεση στην καθημερινότητα που μας επιτρέπει να “αφουγκραστούμε” τον εαυτό μας και να  εκφραστούμε πιο ολοκληρωμένα και ελεύθερα. Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου.

Προσωπική Συνέντευξη

 Σε περίπτωση πιθανών δυσκολιών σε σχέση με τις βιωματικές εμπειρίες κατά την διάρκεια των συναντήσεων, παρέχεται η δυνατότητα της ιδιαίτερης υποστήριξης σαν μια βοήθεια για την προσωπική ωρίμανση και βελτίωση που συμβαίνει κατά την άσκηση της Biodanza.

Η πρόταση της Biodanza είναι : η Vivencia...

Μουσική… κίνηση… έκφραση... μετάδοση... διάδοση!!!